One size, fits all.
Missä ammatissa on työvaate, jota käyttää useampi henkilö? Vaate on myös juhlavaate sekä miehille että naisille. Samaa vaatetta käytetään vuosikymmeniä, monta kertaa vuodessa.
Pappi. Sama virka, sama verka. Messukasukka on työ- ja juhlavaate, jota käyttävät kaikki papit. Sen on sovittava kaiken kokoisille ihmisille.
Messukasukka on juhlavaate. Messu eli jumalanpalvelus juhla joka pyhäpäivä. Kasukkaa käyttää pääliturgi eli pappi, joka johtaa ehtoollismessua. Sanajumalanpalveluksessa kasukkaa ei käytetä. Messukasukoiden värit noudattavat kirkkovuoden eri värejä - valkoinen, vihreä, violetti, punainen. Mustaa kasukkaa ei käytetä, koska pitkäperjantaina ei vietetä ehtoollista.
Messukasukka on myös papin työvaate, joka peittää maallisen vaatetuksensa. Ensin pappi pukee alban, joka on valkoinen kristityn vaate. Takkimekon koko on henkilön mukaan. Sitten hän pukee stolan ja kasukan.
Sama koko kaikille? Kyllä. Ja juhlava. Kaunis ja symbolinen. Kasukan pukeminen on erityinen hetki. Silloin pappi valmistautuu messuun ja palvelemaan Jumalaa ja seurakuntaa.
Olen miettinyt kasukan muotoa jo 35 vuotta. Millainen leveys ja pituus? Millainen kasukka on ergonominen ja samalla symbolisesti puhutteleva?
Kuvissa näkyy ns. perinteisiä messukasukoita, joissa vaate asettuu käsivarrelle ja on takaa hieman pidempi kuin edestä.
Vuodesta 1993 olen tehnyt lähes 50 messukasukkaa, joissa on valkoinen alakasukka ja sen päälle puettava väriosa. Olen saanut kasukasta paljon hyvää palautetta papeilta. Siinä on helppo tehdä työtä. Se on juhlava, kevyt ja mukava päällä.
Valkoinen alakasukka on ohutta villakangasta. Se on erittäin juhlava laskoksineen. Kasukka suojaa punaviini- ja rasvatahroilta taidekirjottua väriosaa, sen sivuista ja kauluksesta. Väriosa on kapea ja takaa lyhyt. Se jättää valkoisen alakasukan laskokset näkyviin. Väriosa ei jää rypyille istuessa.
Messukasukan pitää kestää vuosikymmeniä kauniita. Materiaalin on oltava kestävää ja helposti huollettavaa. Punaviini ja steariini. Siinä ovat pahimmat viholliset kirkkotekstiileille. Käytän villakankaita tekstiilien materiaaleina. Villa hylkii likaa. Pisara jää sen pinnalle ja on helppo poistaa. Kun toimii nopeasti, voi liinalla (joita on alttarilla) sipaista pisaran pois.